Rond Tynaarlo

Tynaarlo is stokoud- maar niemand weet natuurlijk hoe oud precies. Deze plek wordt in ieder geval al duizenden jaren bewoond - blijkt uit het Hunebed en de grafheuvels bij het Zeegserloopje en de vondst van een Neanderthalerbijl. In en rond Tynaarlo zijn resten gevonden van bewoning uit de Steentijd, de Bronstijd en de IJzertijd. 't Hunebed zelf schijnt gebouwd te zijn ergens in de wat ze noemende de Midden Jonge Steentijd - dat is ongeveer 2800 voor Christus.

plaatje Een oude schoolplaat van B. Bueninck, geschilderd rond 1905: "Heide met hunebed te Tinaarlo". Zoals je ziet: heide, heide en nog eens heide: met een zandpad en een kar.

Het hunebed
Het had wel wat, vond ik toen we hier kwamen wonen: een drents dorp met een Hunebedweg. Maar voor't hunebed zelf had ik een stuk minder waardering. 't Kon wat mij betreft een plaatsje krijgenbij de groep Zinloze Hunebedden: stapels stenen waarin niemand geinteresseerd is, op plaatsen waar niemand stopt, alleen maar auto's voorbij razen, hunebedden waar niemand naar omkijkt. Maar ik moet zeggen: die waardering begint zo langzamerhand wel een beetje te komen. Vooral ook vanwege de plaatjes van vroeger: want toen begon bij dit hunebed dus de heide. En die heide liep door tot aan de Drentse Aa, kilometers verder. Bovendien; nog iets eerder - toen stonden er maar liefst drie hunebedden, vlak bij elkaar. En langs het hunebed liep de zandweg naar Zeegse en Zuidlaren