Krooneenden

plaatje Op de site van het IVN las ik dat er een Krooneend was gezien in het Zuidlaarder- meer, bij Wolfsbarge: en niet eén keer, maar verschillende keren. Een mannetje “met vosrode kop:” zoals het boekje meldt. Krooneenden. Maar eén keer eerder heb ik er eén gezien: bij de Knardijk, op een excursie van de CJN, samen met Jacco en Bouwe. Dat was een vrouwtje: ik weet dat we er wel een kwartier naar hebben staan kijken:“wat is dat nou weer” - voor we besloten dat het een krooneend moest zijn. De Krooneend. Eigenlijk een eend van de steppen, maar langzamerhand deze kant opgekomen. Liefhebber van grote meren met brede rietkragen. Eén van de zeldzaamste eenden van Nederland (misschien afgezien van de Witoogeend, maar daar durf ik niet eens van te dromen). Nico vertelde dat het redelijk goed gaat met die Krooneenden: in het Veluwemeer broeden er weer enkele tientallen nu het water wat schoner is geworden en er weer allerlei Kranswieren groeien - hun belangrijkste voedselbron. En nu zit er dus eén op het Zuidlaardermeer, bij Wolfsbarge: “als je op het bruggetje staat aan de kant van het Zuidlaardermeer”
Ik ga dus op zoek. Want misschien zitten er wel meer. En misschien gaan ze wel broeden op het Zuidlaardermeer. Als er tenminste van die Kranswieren voorkomen. En een broedgeval van de Krooneend: dat is pas wat.

12 februari 2002

Naar Wolfsbarge. s' Ochtends nog even gechecked: en ook de site van Avifauna Groningen meldt de Krooneend. Laatst gezien op 7 februari, dus 5 dagen geleden. Moet nog kunnen. Mooi weer: zonnig, zacht, alleen een loeiharde wind. Op het stuk dat onder water staat: Aalscholvers, een paar Bergeenden, en wat Kuifeenden. Dan via de uitkijktoren naar het bruggetje (ik neem tenminste aan dat dat het bruggetje is want er is er maar eén): eenden genoeg op het Zuidlaardermeer: tientallen Wilde eenden, tientallen Wintertalingen, ik hoor zelfs Smienten maar die wind: het waait zo hard dat de tranen me in de ogen schieten. Door de woeste golven (met schuimkoppen; dat moet windkracht 7 zijn) valt er nauwelijks een eend te determineren - laat staan een Krooneend. Een Sperwer wordt zowat van zijn sokken geblazen. Overal eenden - maar geen Krooneend. Vol frisse wind vertrek ik na een half uur proberen - dit voorjaar huur ik een bootje en dan roei ik naar het bruggetje - misschien zie ik dan de jonkies.

20 februari 2002

Brachten vandaag een bezoek aan Diergarde Blijdorp in Rotterdam, en daar zag ik maar zomaar enkele tientallen krooneenden - rustig dobberend in een plas tussen allerlei uitheems volk. 't Water zag er niet echt helder uit, en volgens mij hebben ze daar ook niet veel last van krnaswieren of bronmos of andere plantjes van extreem helder water. Blijkbaar zijn die krooneenden ook weer niet zo kritisch dat ze alleen genoegen nemen met dat soort water. Op mijn verzoek om informatie over Krooneenden via de mailinglijst van de EBNN inmiddels twee reakties binnengekregen.

Een mailtje van Guido Boekschoten:
Vorige week zwom ze er al, maar gisteren beter te zien in de zon, op ca. 10
meter, bloot oog; geheel vrij bruinig, lichte wangen, bruine kap over de kop
(rood-achtige glans), wit in de (ingetrokken) vleugel te zien en een roze
vlekje op de punt v/d snavel, die ook van binnen nogal roze leek.
Peterson en ik kwamen op vrouwtje krooneend, leuk om te zien hier.
Gewoon tussen een paar wilde eenden op het Merwedekanaal langs de Kanaalweg
bij de autoclubtroep (bij de Balijebrug in de buurt).
Eind januari nog drie futen in dons bij de jaarbeurs, volgens mij het derde
gebroed van het paar vorig 'seizoen'.
Vandaag een aarzelende Tjiftjaf in park Oog in Al.
Gido Boekschooten gido.bookshots@WANADOO.NL