Ingezonden brieven en reakties

De redaktie houdt zich het recht voor om ingezonden brieven zonder opgaaf van reden te weigeren. Post het liefst per e-mail naar Jan Dijk. Alle reakties zijn welkom.





Geachte heer van Dijk,
In dit artikel staat de vraag: wat is windlak? Op deze pagina's (en enkele andere) vindt u informatie over windlak:
Een middenpaleolithische kling uit basse (ov.) en
Een middenpaleolithische schaaf uit borger (dr.)
Met hartelijke groet,

Frans de Vries
hoofdredacteur van www.archeoforum.nl
16 februari 2005
Wat een ontzettend leuke site. Leuk zoals jullie over de kinderen schrijven. De illustraties van Mies zijn bijzonder mooi en sfeervol. Ik heb enkele reacties doorgelezen en wat mij erg opviel was een reactie van iemand die zegt: "Koen heeft trouwens een lieve meester, dat hij 'zomaar het scheet kussen mag uitproberen in de klas" Natuurlijk zal het een lieve meester zijn, een meester met oog voor de belangstelling van kinderen.Maar ik denk dat het gewoon moet zijn, dat kinderen dingen, zoals scheetkussens uitproberen, in de klas mogen doen. Als iemand dat opvalt, zegt het iets over zijn/haar ervaringen met meesters, en die zijn dan wat minder positief denk ik. Prachtige foto van het nieuwe vloerkleed!!, groet, Ineke
Geachte redactie,
Op uw website kwam ik een stukje tegen over het vliegend hert. Stichting EIS - Nederland voert in opdracht van het ministerie LNV een onderzoek uit naar het voorkomen van de kever 'het vliegend hert' in Nederland. Deze wettelijk beschermde soort komt nog op een aantal plekken in Nederland voor.
Teneinde de bescherming en daarmee het behoud van deze soort in Nederland te verbeteren is er meer informatie nodig omtrent zijn verspreiding. Het is gebleken dat het plaatsen van oproepen tot het doorgeven van waarnemingen verreweg het meest effectief is. Daarom wil ik u vragen of u bijgevoegde oproep wil plaatsen op uw website of er op een andere manier aandacht wilt besteden. Bijgevoegd vindt u een de oproep, een foto van het dier en een verspreidingskaart. Mocht u nog vragen hebben, meer informatie willen of een meer inhoudelijk artikeltje willen om te plaatsen dan hoor ik dat graag. Verder wil ik u nog attenderen op onze website over het vliegend hert, waarop wat meer achtergrond infromatie gegeven wordt: www.naturalis.nl/vliegendhert
Met vriendelijke groeten,
John Smit
Wat een erg leuke site!! Kwam via een adv. voor een ligfiets terecht op jullie homepage, heb er veel plezier mee. Je ligfiets is overigens net niet het type dat ik zelf zoek (toch zonde dat je 'm wegdoet...) Ik heb nl. al iets dergelijks.

Bij mij in de schuur (Nieuwegein) staat een Miele wasmachine van ca. 7 jaar oud, heeft een nieuwe snaar nodig. Geen idee wat zo'n reparatie kost, nog niet aan toe gekomen er zelf naar te kijken. Je mag 'm zo ophalen, als 't ding weer een baasje heeft vind ik het best. Ik snap dat juliie liefst per direkt een andere machine willen hebben, en ook daar kan ik je aan helpen. Kennis van me (IJsselstein) heeft een AEG Turnamat over, mag ook al gratis weg (oud, maar werkt prima) Kun je tussendoor alvast die Miele laten repareren, voor een gezin wel een perfekte machine. Zie maar of je er iets mee kunt. Ik ben overigens dit weekend niet thuis.
Bij deze attendeer ik jullie ook weer even op een site waar mijn zus opstaat met haar batiks. www.kunstomdehoek.nu Is de tekening "hapje maan" niet toevallig van Mies?? Die heeft Els nagemaakt in batik, voor Dieters slaapkamer. groet, en dank voor jullie inspirerende verhalen/plaatjes enzovoort.
Pieter Bogaard.

Hoioi,
Wat een heerlijk schattige pagina hebben jullie, ik had ze bij eerderbezoek nog niet goed bekeken. Er staat erg veel op om te lezen, te klikken en ook te kijken, vooral de foto's en illustraties. Ik kom zeker nog vaker langs, lezen wat er zoal in Tynaarlo gebeurt. Koen heefttrouwens een lieve meester, dat hij zomaar zijn scheetkussen mag
uitproberen in de klas.
Groetjes uit Twente, :)
Maurice

januari 2004

Hallo Jan en Mies

Tot mijn verrassing zag ik dat mijn site bij jullie links op de site opgenomen is. Bedankt!
Ik link nu door naar jullie leuke site. Heel leuk dat jullie over zoveel verschillende onderwerpen schrijven.
Hebben jullie een nestkast in de tuin?

Groeten van Madelen Essens (Site: http://home.wanadoo.nl/madelen.essens/)

maart 2004

Beste Koen,

wat jammer van je scheetzak. Nu hebben we hem niet in de klas kunnen uitproberen. Misschien een andere keer?
Meester Geert.

Auke,

Je mag zo hard fietsen als je wilt. Anders kom je er natuurlijk nooit. G. K.



Ik vind het heel lief dat Anna haar scheetzak aan Koen wil geven. Jan.

From: Ria Kuiper <ria.kuiper@minvrom.nl>
To: <jan-dijk@planet.nl>
Hallo, wij hebben een tweeling van 2,5 jaar. Inge en Wytse. Wij hebben jullie leesboek gekocht en stukgelezen. We hebben het gekocht i.v.m. de tweeling, maar ook voor de naam Auke. Mijn man heet namelijk zo. Leuk boeke, grappige tekeningen. Staat niets over het boekje op jullie site.

Groeten, Ria Kuiper.


Over Roerdompen:
Volgens mij is er een roerdompeninvasie aan de gang in Nederland. Ik vermoed dat er de komende dagen een record aantal waarnemingen aan zit te komen. Gerrit Gerritsen (11 januari 2002)

Beste Jan,
Het is nog iets te vroeg voor Goudveil. Dat bloeit hier meestal pas in Maart. Groet, Maarten.



Hoi Jan en Henny,
Over Krooneenden nog eens. Begin mei 2001 ben ik met Wil Leurs gaan varen in de Vinkeveense Plassen. In het oostelijke deel van de plassen, nietzichtbaar vanaf de openbare weg namen we c 65 ex. waar w.o c 55 manetjes, allemaal op een stuk van hoogstens twee hectare. De vrouwtjes waren vermoedelijk al aan het broeden en waren dit zich vervelende mannetjes? Al jaren klagen de Amsterdamse vogelaars dat de Krooneenden zo moeilijk zijn in de Vinkeveense Plassen in het voorjaar, maar met deze vondst lijkt een deel van het mysterie opgelost. Overigens veel Bronmos op die plek (en zeer helder water), een van de belangrijkste voedselbronnen van Krooneend.
Jan. j.laan@worlonline.nl
Hallo Jan,

Hele Leuke site. Ik wist niet dat je een site bij houd. Leuk die beschrijvingen van vogels. Jammer dat je de Krooneend niet gezien had. Wij hebben hem wel gezien. Hele mooie vogel. In de petgaten bij de Oostpolder heb je ook een grote kans op een IJsvogel en bij het zandgat in Zuidlaren hebben ze inderdaad gebroed. (Zie foto op de Website van de Vogelwerkgroep Zuidlaren). Nog veel succes met je site. En ik zie je wel bij één van de vogeltochten.

Groeten Eelke Schoppers


Subject: [EBNNL] Kraaien vreten lammetjes
Date: Thursday, March 28, 2002 6:28 AM
From: Jan <jan-dijk@PLANET.NL>
Reply-To: Jan <jan-dijk@PLANET.NL>
To: <EBNNL@NIC.SURFNET.NL>
Gisteravond op RTV Drenthe, regionale televisie van Drenthe: een boer uit ik
meen de buurt van Havelte. Hij vertelt dat er inmiddels een stuk of twintig
lammetjes zijn opgevreten door kraaien. De beesten storten zich op de ogen van de diertjes, pikken die uit, en als het geheel en al hulpeloos is maken ze het af. Daarna beginnen ze bij de ogen en darmen te vreten. Dramatisch natuurlijk, en doodzonde ook: want wat is er lekkerder dan Drents zuiglam met rozemarijn met pasen (misschien Texels zuiglam, dat is nog ietsjezilter). Maar los daarvan: kraaien die lammetjes afmaken; dat kan toch gewoon niet? Of wel? Zijn er gevallen bekend waarin dit wel gebeurd? Toen ik het verhaal hoorde dacht ik: die lammetjes waren al dood, en die kraaien zijn (als aaseters) bij de zachte plekken – zoals je die gieren in Afrika ziet doen. Of zit ik er naast – en gebeurt het echt vaker?
-- Jan Dijk
http://home.planet.n/~dijk3127

Hallo Jan.
Ik denk dat jou suggestie wel klopt. Zie ook het onderzoek hieronder.
Iets vergelijkbaars werd meen ik gevonden in Engeland bij vossenpredatie van lammeren. Een deel van de door vossen aangevreten lammeren was al dood, de rest was of ziek, of zat onder een gezond gewicht en waren wellicht al door de moeder opgegeven (de vossen werden dus door de moeder niet verjaagd).
De inspectie moet misschien maar eens bij die boer gaan kijken.
Groet,
Jasja Dekker


SO: Houston, D. : The effect of hooded crows on hill sheep farming in Argyll, Scotland. The food supply of hooded crows.
Journal-of-Applied-Ecology. 1977, 14: 1, 17-29; 13 ref..
AB: Crow damage to 'couped' or trapped ewes in Argyll, Scotland caused only slight economic damage. Crow predation on lambs and other causes of lamb mortality were evaluated. A survey excluding crow predation showed that of 297 lambs found dead on the hill 48% died from starvation, 22% were stillborn and 9% died from disease. Crows attacked 48% of lambs found dead
on the hill. The wounds showed that only 17% of these lambs were alive when attacked and their body condition showed that in most cases they had
exhausted their fat reserves and were on the point of starvation before being attacked. Crows did not select healthy lambs and the range of body
condition of lambs attacked was similar to lambs dying without being
attacked.



Subject: RE: [EBNNL] Kraaien vreten lammetjes (vervolg)
Date: Thursday, March 28, 2002 6:02 PM
From: jan-dijk@planet.nl
To: <jan-dijk@planet.nl>
Het mysterie van de killerkraaien gaat nog even verder. Vanmorgen zijn een aantal ambtenaren van de gemeente De Wolden wezen kijken. Ze zijn daar bezig met een roekenbeschermingsprojekt, en waren biezonder nieuwsgierig naar de kraaien. Het idee dat de lammeren zwak, ziek en misselijk zouden zijn bleek ongegrond. Alles zag er kerngezond uit. Het ging ook niet om kleine, pasgeboren lammetjes, die bijvoorbeeld door de nachtvorst van de afgelopen dagen een fatale tik zouden hebben gekregen maar om dieren van een week of zes oud. Eén van de betrokken ambtenaren die belast is met het roekenproject zei ook dat we niet op voorhand uit moeten sluiten dat er inderdaad kraaien zitten die lammeren aanvallen. Ze zei dat na informatie van een bioloog, Diederik van Liere uit Assen. Die doet onderzoek naar de mogelijkheden om dieren te beinvloeden. Volgens deze Van Liere (maar ik heb hem niet zelf gesproken) zou het best mogelijk kunnen zijn dat bepaalde exemplaren of een bepaalde groep dieren afwijkend gedrag vertoond. En dan zouden we hier dus echt te maken hebben met lammerendodende kraaien. Hitchcock in Drenthe. Het gaat overigens om een boer uit Ruinerwold, niet Havelte zoals ik eerder per abuis schreef. Morgen gaan we (ik werk zelf voor TV DRenthe) kijken met de vogelbescherming en met een veearts. Misschien kan die veearts beoordelen of de lammeren al dan niet gezond zijn.
Jan Dijk
http://http://home.planet.n/~dijk3127
Subject: Re: [EBNNL] Kraaien vreten lammetjes
Date: Thursday, March 28, 2002 5:59 PM
From: J. de Carpentier <j.decarpentier@chello.nl>
To: Jan <jan-dijk@PLANET.NL>
beste jan,
ik heb vandaag even navraag gedaan bij verschillende boeren bij mijin de buurt apeldoorndit vooval was hun niet bekend wel met jonge hazen zoals jij albeschreef mocht ik wat horen hier omtrent laat ik het wel weten.met vriendelijke groet joop de carpentier - apeldoorn
----- Original Message -----


From: hhniesen@freemail.nl
Reply-To: hhniesen@freemail.nl
To: Jan <jan-dijk@PLANET.NL>
Cc: <EBNNL@NIC.SURFNET.NL>
Helaas, in boeren- en jagerskringen is het een onuitroeibaar en vaststaand vooroordeel: kraaien en vossen vallen gezonde lammetjes aan. In werkelijkheid heeft niemand dat ooit waargenomen, zelfs bij proefopstellingen met ( infra-rood )camera\'s niet. In de praktijk worden bij dode of vrijwel dode schapen en lammeren natuurlijk wel kraaien en lammeren aangetroffen. En de boer die zijn vee slecht verzorgd moet toch iemand de schuld geven. Maar dan kan je vliegen er ook van beschuldigen lammetjes te doden, die zullen er vaak nog wel eerder bij zijn dan de kraaien of vossen.
Groet,
Harm
From: Albert <ahidding@PLANET.NL>
Reply-To: Albert <ahidding@PLANET.NL>
To: <EBNNL@NIC.SURFNET.NL>
L.s,
Het emotioneel beladen item bij RTV Drenthe is ook mij niet ontgaan. Maar laat je niet misleiden door deze berichtgeving. Het is wederom een poging van het jagersgilde om goodwill en (onbewezen) bewijslast tegen Reinaert en Corvus te verzamelen. De lammeren (er werd over 40 stuks gesproken) zijn waarschijnlijk aan de één of andere ziekte bezweken waarna de kraaien de zachte delen voor lekkernij aanzagen.
Zichtwaarnemingen van kraaien op de verse lijkjes of op de nog levende, maar ernstig verzwakte diertjes werden door de waarnemer(s) geinterpreteerd als predatie door de kraaien. Hier is sprake van een verkeerde interpretatie en een foute conclusie. Het is niet eerder voorgekomen dat kraaien een lam konden doden, ook niet in groepsverband. De opmerking van de boer dat vossen ook lammetjes hadden doodgebeten en vervolgens door kraaien werden opgevroten is een uitspraak die uit de jagershoek komt. De jager die in het item waarschuwde voor de vernietiging van vee als straks de vos en kraai niet meer mogen worden geschoten, is uitermate verdacht en alleen daar al om is de predatie van lammeren door Corvus niet geloofwaardig. Volgens mij is het de zoveelste poging van jagers of de plaatselijke WBE om laster rond te strooien over de vos en de kraai. De laatste tijd staat de media bol van de onzinnige verhalen over wat de vos en kraaien ons en ons vee kunnen aandoen (vos valt ruiter aan, vos bijt drachtig schaap, vossen als bedreiging voor de kwaliteit van de dijken, vossenvreten alles weg, vossen moorden kippenhok uit en ga zo maar door).Zolang wetenschappelijk bewijs ontbreekt moet je dit soort berichten niet geloven. De vos en kraai: onschuldig totdat ook het tegendeel is bewezen.
Met vriendelijke groet,
Albert Hidding


Toch vreemd dat er zo makkelijk in beide richtingen wordt overdreven.Het is niet omdat wij de natuur graag in vakjes stoppen -trekvogels/standvogels - aaseters/grijpvogels -
insecteneters/zaadeters enz. dat de werkelijkheid daar aan
beantwoordt. Ik heb het hele proces van het doden van een haas door 3 kraaien gezien. Ik heb ook het verschijnsel meegemaakt dat een kraai in het voorjaar door enkele soortgenoten sterk werd belaagd en uiteindelijk gekwetst raakte. Ik nam die kraai enkele dagen binnen tot
die volledig was hersteld. Toen ik de kraai terug uitzette is hij nog dezelfde dag gedood door die andere kraaien. Met de term 'moordzuchtige veelvraten' breng je een moreel oordeel inje observatie dat je dan ook soms verhindert van goed te observeren.We zien kraaien inderdaad meestal aas eten maar ook eieren, jonge vogels, reptielen enz alles wat ze de baas kunnen. Het lijkt me niet onmogelijk dat ook lammeren al eens aan kraaien ten prooi vallen, al is dat geen regel.
Iets soortgelijks maakte ik mee met de insectivore egel. In de
literatuur spreekt men van enkele 'onbetrouwbare meldingen van het doden van kippen'. Ik had een 20tal mestkuikens lopen van meer dan 1kg en iedere nacht was er 1tje doodgebeten en uitgegeten. We waakten de kuikens en betrapten een grote (zogende) egel die zonder veel moeite
de hals van een nachtblind kieken doorbeet en met zoveel enthousiasme het bloed slurpte dat hij (ze) mij totaal negeerde.
--
Vriendelijke groeten
Karlos
--------------------------
http://www.karlos.org
http://www.magvermeiren.com

Best, maar dit is toch wel een erg sterk verhaal. Dat kraaien een op de poten staan en rondhuppelend lam aanvallen en doden lijkt mij zeer ongeloofwaardig. Dat ze een verzwakt maar nog levend liggend lam, wat niet op kan staan, de ogen en evt darmen uiteten geloof ik onmiddelijk. Het meest waarschijnlijk lijkt mij toch dat die kudde een of ander besmettelijk ziektetje onder de leden had.
En de timing en de nadruk op het verhaal zijn wel erg suspect.
Jan
PS Overigens hebben aasetende vogels altijd grote haast:
ze moeten het hebben van er vliegend als eerste bij zijn.
Zodra de lopende beesten een concentratie kraaien/gieren/enz zien komen zij er ook aan om hun deel op te eisen,
en hebben de vogels het nakijken.

Weet je wat ik denk, dat hier jagers achter zitten.Je moet de kraai toch de ´zwarte piet´toe kunnen spelen. Een kraai pikt absoluut niet een gezond lam dood. Ook niet een groep kraaien.
Theo van Woerden

Beste,
Nu ja, enkele lammetjes is maar een peulschil tegenover hetgeen Rode en Zwarte Wouw worden van beticht in Frankrijk.
Het doel heiligt de middelen.
In de plaatselijke krant La Dépêche du Midi verscheen van de hand van een gerenommeerd dierenarts, een artikel gewijd aan de avifauna van de
Hautes-Pyrénées. De auteur beschrijft hierin de spectaculaire verspreiding van de roofvogels, in het bijzonder Rode en Zwarte wouw. Hij sluit niet uit dat uitgehongerde exemplaren zich wel eens zouden durven vergrijpen aan jonge kinderen.
Hoeft het nog te vermelden dat de dierenarts ook secretaris is van de
plaatselijke jagersvereniging?
(Organbi-dexka Col libre,38,'01;1vertaling in Natuur.oriolus, '02, jg.68; 1)
Groeten Fons

De man heeft 1000 ooien, dus een kleine 2000 lammeren. 40 dode
lammeren waarvan er enkele misschien rechtstreeks door toedoen van
kraaien lijkt me niet zo'n indrukwekkend verhaal. Ik zeg niet dat het
verhaal klopt maar het lijkt mij niet echt onmogelijk. Een Roemeense
herder verliest er beduidend meer aan beren...zeggen ze toch telkens.
Ik ben wel benieuwd naar de sectie op de lammeren en hoop dat de
oorspronkelijk poster het resultaat ook post.
--
Vriendelijke groeten
Karlos
--------------------------
http://www.karlos.org
http://www.magvermeiren.com

Mon, Apr 08, 2002 6:30 AM
---------------------------Selection--------------------------
Beste,
Kraaiachtige zijn omnivoren en opruimers maar van nature geen grijpvogels alleen gewonde,zieke en of oudere kleinere diersoorten worden soms al eens verder gedood. In weilanden waar schapen hebben gelammerd gaan ze
voornamelijk de geboorte restanten opruimen en indien daar natuurlijk kadavers tussen liggen worden deze ook gegeten. Uitzonderlijk gedrag is niet zo zeldzaam bij deze vogelsoorten daar hun aanpassingsvermogen en leergedrag
zeer goed ontwikkelt is. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat ze plotseling gaan overschakelen van kadavereter naar grijpvogel. Zijn deze lammeren eerst niet gedood door loslopende honden, dat is één van de meest voorkomende onnatuurlijke predatie waarvoor steeds en dikwijls onder druk van de jagerlobby heel wat andere in het wild levend diersoorten worden van beticht.
Eerst de ogen uitpikken is de gemakkelijkste toegang tot een kadaver alleen zoals bij verkeersslachtoffers met open wonden gaan bv. Eksters direct de ingewanden opeten en laten ze de ogen intact. Straks zijn de Eksters op de rug van klein vee ook al roofzuchtige
veelvraten.
Groeten Fons

Ik heb nog niet zo lang geleden een stuk van filmpje gezien (ik zapte
toevallig net op die passage, ik meen dat het over meeuwen ging, maar het kan ook een roofvogelsoort zijn geweest) die happen uit een levend beest nam waar hij boeven op was gaan zitten. Dit soort zaken komt dus wel voor.
--
Jan
http://home.wanadoo.nl/jhm.vangastel/Astronomy/

 

From: Jan Hein van Steenis <jhvsteenis@HOTMAIL.COM>
Reply-To: Jan Hein van Steenis <jhvsteenis@HOTMAIL.COM>
To: <EBNNL@NIC.SURFNET.NL>
Hallo allemaal,

Die kraaien in Drente zitten ongetwijfeld op al dode schapen. De Monniksgier bewees het ook al: boeren houden niet van schapen... ziet iemand wel eens een dode koe dagenlang in een weiland liggen? (Nee, zelfs runderen in natuurgebieden mogen niet gaan liggen vergaan...)
Met een beetje pech kunnen kraaien wel op een idee gebracht worden: in Nieuw-Zeeland is het aanvallen van schapen door kea's (een papegaai met verrassende overeenkomsten in gedrag met kraaien) volgens sommigen ook begonnen doordat kadavers niet werden opgeruimd (en ze zo konden "oefenen").
(Volgens anderen was het een overblijfsel van hun jachtgedrag uit de tijd
dat er nog moa's rondliepen).
Groeten,
Jan Hein

Date: Friday, March 29, 2002 5:22 PM
From: Alfons Willemsen <a.willemsen@SKYNET.BE>
Reply-To: Alfons Willemsen <a.willemsen@SKYNET.BE>
To: <EBNNL@NIC.SURFNET.NL>
Beste,
In Gambia konden wij enkele gieren, Kapgier, waarnemen op een koe die nu en dan toch nog een teken van leven scheen te vertonen(later werd dit ook waargenomen bij een geit). Toen ik onze gids daar op attent maakte zie hij het typische < Jam, Jam > met de nodige gebaren van eten. Uiteindelijk waren de gieren niet terplaatse om de schijnbaar stervende koe op te puzzelen maar
ze wachten geduldig op de geboorte van het kalf om zoals het hoort als opruimers in de dierenwereld de geboorterestanten, vlies,streng en placenta op te eten. Dus zo kan men ook de aanwezigheid van kraaien verklaren in een schapenweide waar nog moet gelammerd worden en indien er dode lammeren zijn worden die ook opgeruimd natuurlijk. De boer moest hen dankbaar zijn, zij voorkomen ziekte verspreiding onder de dieren!!
Groeten Fons



Hey, wat een leuke site zeg.
Tis leuk om te zien hoe andere ouders het beleven
om hun tweeling te zien opgroeien.

Neem ook 1s een kijkje op mijn tweelingsite:
http://tweeling.web1000.com/Homex.html
n stuur je foto in voor de meerkring.

groetjes,
Marko
 
Hallo allemaal,

Ik wilde even doorgeven dat jullie site erg leuk is, maar moeilijk te lezen. De letters zitten erg door elkaar.

groetjes van madelon
hallo jan, mies en anna, auke en koen

wat een leuke homepage hebben jullie gemaakt. we zullen er zeker nog vaak op kijken. We zijn wel nieuwsgierig naar de foto's van het blauwe oog.
En broertje hoe is het verder met de tandpijn. Ik hoop dat je vannacht weer lekker kunt slapen. Anders neem je maar een goede borrel.
Geurt is erg nieuwsgierig naar hoe je dit gemaakt hebt. Kan hij het ook gaan doen, snap je.
Als jullie in de tussentijd een keer langs Utrecht komen ben je natuurlijk van harte welkom voor een tussenstop.

Groeten Geurt, Anneke, Jorien en Daan.