Impressie nieuwe docenten: Ymke van Gurp

Het volgende stukje komt uit een nieuwsbrief van de Vrije School. Het is van Anna's mentor.

De wereld ontdekken
Om in het thema van de periode geschiedenis over de ontdekkingsreizen die ik nu geef te beginnen: De zevendeklasser is op ontdekkingsreis, en ze zijn niet de enige. Als nieuwe docente hier op school binnengekomen ben ik dat ook, en wil ik graag met jullie een stukje delen. Ik wil twee korte impressies geven van lesdelen vanuit mijn vak Lichamelijke Opvoeding, en vanuit de genoemde periode geschiedenis.

Teamspirit
In het stadspark komt door de bomen de warmte van de herfstzon. Het veld is een beetje nat en modderig. Hier gaat het allemaal gebeuren. Warmgelopen van het rennen van de school naar het veld kunnen we meteen beginnen. Net als de week ervoor speel ik met klas 7D een simpel rugby spel in twee groepen, zes tegen zes. Ik begin met een korte terugblik op vorige week. Wat waren ze enthousiast. Maar sommigen konden niet mee komen. Vandaag zo leg ik uit gaan we het spel samen spelen. Iedereen doet mee! Aan een paar voorbeelden van de vorige les maak ik duidelijk hoe het toen ging en waar ik in gesprongen ben om het samenwerken te stimuleren. Zo vertel ik over een klasgenootje die aan het einde van de les nog steeds vooruit gooit (je mag alleen maar achteruit gooien bij rugby). Wie is hier bij betrokken? Wat kan je doen? En samen met de klas komen we op een concrete invulling en uitleg van het thema van vandaag: samenwerken… En samenwerken dat kunnen ze! Wat een teamspirit in het spel! Kinderen die in plaats van naar elkaar roepen direct naar elkaar toe lopen. Kinderen die het spel goed snappen coachen kinderen die het minder goed begrijpen. Ze bespreken tactieken. Overleggen met de scheidsrechter. Moedigen elkaar aan. En helemaal onder de modder, met verhitte gezichten en een grote glimlach maak ik ze een groot compliment en keren we terug naar school om te douchen.

Wereldbeeld
Dan hebben we geschiedenisperiode over de ontdekkingreizen. De vorige dag heb ik verteld hoe het wereldbeeld voor de mensen uit die tijd was en nu gooi ik ze per tweetal een tennisbal toe. Wat moet je nou weer met een tennisbal bij geschiedenis zou je misschien zeggen.. De opdracht is om de wereld met pen of stift erop te tekenen. En de kinderen gaan aan de slag terwijl ik de schriften langsloop om hun gemaakte werk te bekijken. Ze hebben prachtige tekeningen gemaakt over zeemonsters. Als de kinderen klaar zijn met de tennisbal vraag ik ze hoe het gelukt is. En wat ze opvalt aan de wereld die ze getekend hebben. “Europa is bij mij veel groter geworden dan Afrika, dat klopt niet.” “Hoe zou dat komen denk je?” “Nou, Europa ken ik wel, daardoor kan ik het heel precies tekenen, maar de rest weet ik niet zo goed.” En dan geef ik ze de opdracht: schrijf jouw eigen wereldbeeld. De ontdekkingsreizigers kenden alleen Europa, Azië en de bovenkant van Afrika. Hoe is voor jou de wereld? Vandaag las ik in een van de schriften. De ontdekkingreizigers kende de wereld nog niet. Ik weet het ook niet zo goed.

En dan zijn we weer terug bij het begin. Samen op ontdekkingreis zijn… Wat fantastisch om deze kinderen les te mogen geven!

Ymke van Gurp, mentor 7D