We gaan beter eten!
Raar eten
22 juni 2022
Groningen. We gaan uit eten met de familie, bij restaurant Florentin in Groningen. Het is moeilijk bereikbaar op het Cibogaterrein; we kunnen de parkeergarage met moeite vinden. Het eten is raar: israelisch geïnspireerd. Maar wel lekker. Alleen Auke vindt er niks aan, al die hapjes en dingetjes. Volgende keer wil hij gewoon weer pizza.
Klaar
19 maart 2021
Zeegse. De dakmannen - of dakjongens eigenlijk, zijn klaar en het dak ziet er prachtig uit. En het terras is in jaren niet zo schoon geweest. Ze hebben alles keurig afgewerkt, alles mooi schoongemaakt en volgende week komt er nog een enzymenbehandeling op en dan zijn we ook van het mosprobleem af. Is het idee. Grappig nog: één van de jongens was half braziliaans. Dat is misschien niet zo grappig omdat daar nu een coronaramp aan de gang is. En hij heeft er nog allemaal familie zitten. Grappig is dat je geen braziliaanse rietdekker verwacht. Het is meer iets voor een giethoornse.
Straatkant klaar, tuinkant half
17 maart 2021
Zeegse. Het gaat echt vlot met het dak en het ziet er goed uit. De straatkant is nu klaar, de kopse kanten ook en de tuinkant half. Toch denken de dakkmannen tot vrijdag bezig te zijn. En dan moet er nog geimpregneerd worden..
Dak gaat hard
15 maart 2021
Zeegse. Het dak gaat hard. Van de wegkant is het grootste deel van het dak al geschoren en geklopt - en het ziet er goed uit. We zijn benieuwd hoe lang ze er mee bezig zijn..
Dakmannen aan het werk
15 maart 2021
Zeegse. De rietendakmannen zijn aan het werk gegaan. Ze scheren het dak, stoppen het bij en impregneren het. Wat ze na een paar uur hebben gedaan ziet er mooi uit, ze zijn er waarschijnlijk wel een hele week mee bezig was het idee. Maar 't zijn wel jonge gasten..we hopen maar dat ze het goed doen.
Dakhakker gevonden
2 januari 2021
Zeegse. En opnieuw regent het mos en rot riet van het dak, de stoep ligt binnen een uur weer vol. Wat dat toch is? Een merel blijkt even later: die zoekt op het dak naar eten. Tja. Dan blijft die rommel komen.
Twee-en-een halve kruiwagen dak
2 januari 2021
Zeegse. Het dak begint nijpend te worden. Eer vallen grote brokstukken af. Mos en oud, vergaan riet. Ik heb twee-en-een halve kruiwagen vol van het terras gehaald.
Dak moet geschoren
31 oktober 2020
Zeegse. Er is een rietendakenman langs geweest. Want we vonden de mosresten en paddenstoelen toch wel wat erg veel worden. En er lag een folder in de brievenbus een tijdje geleden, dat ook. 3 duizend euro schat hij. Dan is het dak geschoren en ziet het er als nieuw uit. En dan impregneren, kan het wel weer tien tot vijftien jaar mee. Maar een nieuw dak wordt duur: misschien wel 40 duizend euro...
Vanavond eten: risotto met pompoen en geitenkaas
30 januari 2017
Zeegse - en wat eten we vanavond? Risotto met pompoen en geitenkaas. Recept van appie, dus het zal wel goed zijn. Ben benieuwd wat Mies er van vindt.
Koen: best lekker
22 januari 2017
Zeegse - pittige bonenschotel met feta. Mais, picadillo-kruiden, ui, prei, wortel en tomaat, en wat crème fraîche. Niente problemas in elkaar gefrutseld. En ik moet zeggen: ik vind het zelf ook lekker. Goed gelukt, met die munt er over. Maar, zegt Koen: "het ziet er niet zo mooi uit". Mies is het daar niet mee eens: ze vindt het wel lekker kleurig. Geslaagd zo.
Koen belt, hij komt
22 januari 2017
Groningen - belt Koen zomaar. Hij komt langs: hij moet het interview met Mies nog maken. Heeft te maken met zijn studie; welke keuzes maakt iemand in zijn of haar professionele leven. Mies lijkt hem interessant omdat ze nooit een baan heeft gehad. Vraag is: wat moeten we eten. Gevulde paprika's staan niet echt hoog op zijn bucketlist.
Toch maar griesmeel en appeltjes
17 januari 2017
Zeegse - het avondeten viel tegen: citroenrisotto met spinazi-kruidenkaas. Dat wil zeggen: het was wel lekker, maar de hoeveelheid, viel tegen. Spinazie slinkt sowieso natuurlijk, en ik wilde niet wéér te veel risotto maken. Maar ja. Toen waren het wel erg kleine hoopjes. En dan toch maar een appeltje schillen en snel griesmeel maken. Is ook lekker.
Uienbrood toont mooit, zalmbom mogelijk van zwaar kaliber
24 december 2016
Zeegse - De contouren van het kerstdiner beginnen steeds helderder te worden. Het uienbrood komt mooi uit de oven. Zorgen zijn er over de zalmbonbons. Die lijken meer op zalmbommen, en dan wel 110-ponders. Al met al begint het steeds meer een typisch Albert Heyn-kerstdiner te worden inclusief overdaad en calorieën. Of ik daar nou zo blij mee ben..
Kippasteitjes klaar, stoofpeertjes sudderen
23 december 2016
Zeegse - de vulling voor de kippasteitjes is klaar, en de stoofpeertjes staan op het vuur. De aftrap voor het jaarlijkse kerstdiner is een feit. En op het menu staan: de kippasteitjes dus, en zalmhapjes. Dan heldere paprikasoep. Hoofdgerecht: een stuk vlees of vis, met als bijgerechten: bloemkool-brocollischotel, stoofpeertjes, rozemarijnaardappeltjes en salade. En toe: gebakken eiwitschuim met vruchten en slagroom. Nog twee dagen..
Eindelijk weer gewoon eten
5 januari 2012
Tynaarlo. De experimenten met het kookboek van Yotam Ottolenghi hebben nu wel lang genoeg geduurd. Na de pittige tahoe met 18 tenen knoflook en handenvol pepers, de kikkererwten met spinazie en de geroosterde pompoen met kardamon wordt het tijd voor gewoon eten. Vinden de kinderen en ook Mies. Morgen dus maar weer kaasfondue
Niet lekker
11 maart 2009
Tynaarlo. We eten makreelsalade op stokbrood met gebakken aardappeltjes en salade. Auke vindt het op voorhand al niet lekker. Maar dan laat hij toch liever zijn sla staan, en eet de makreelsalade op voor nog een stukje stokbrood. Ingewikkeld dat niet lusten..
Knoflookmuur
2 september 2008
Tynaarlo. Ik had boboti gekocht uit een pakje, maar vond op internet een recept: lepeltje van dit, lepeltje van dat, en een teentje knoflook. Oké, ik maakte er twee van, en ze waren redelijk groot. Gevolg was wel dat je tegen een muur van knoflook opliep als je in huis kwam. Maar verder was het wel lekker..
Pilavrijst "best lekker"
12 december 2007
Tynaarlo. Kookboek uitgeprobeerd. Pilavrijst gemaakt, met vegetarische jacht(!)schotel met shii-take-paddestoelen en venkel. De pilav was lekker (maar stonk wel naar vlees, vond Mies). De jachtschotel ging wel. De kinderen aten goed, al schoof Auke zijn groente deskundig naast zijn bord.
Auke wil lasagne
8 maart 2006
Tynaarlo. Auke wil lasagne eten. Heel veel lasagne. Want alleen zo kan hij in het bezit komen van het Oranje Honig shirt met zijn naam en rugnummer erop. Gelukkig vindt hij het heel erg lekker - "maar heb ik nu genoeg gegeten?"
Zeker tien minuten binnen
23 november 2005
Tynaarlo - D'r pleitte van alles tegen. Er waren Winx op tv. Ze had geen zin. Ze vond alles zo "irritant"...maar toch is Nienke Roeten hier komen spelen. Anna heeft moeten praten als Brugman, maar na eenk wartier had ze het voor elkaar. Want we hadden gezegd: eerst Nienke hier, dan mag jij weer daar. Ze is tien minuten binnen geweest. Toen gingen ze weer naar buiten, skeeleren (want ze mochten niet meteen ocmputeren). En wat doe je daar nu mee?
Barbeque gelukt!
23 juni 2005
Tynaarlo. Nog een vuurdoop: de barbeque. Gevulde paprika, gesmoorde tomaat, gevulde champignon en gepofte aardappel. Mt sla. Niet al te vlezig. Bijna alles lukte - alleen de champignons werden niet goed gaar. En niet iedereen lustte alles. Maar toch: hij mag mee op vakantie als we plek hebben.
Twee keer opscheppen
15 juni 2005
Tynaarlo. Anna heeft twee keer spaghetti opgeschept EN ZE DEED ER TWEE KEER SAUS BIJ. We komen er wel.
Buik vol dier
27 mei 2005
Tynaarlo. "Ik zit helemaal vol dier" jammert Auke na een barbeque bij Frederiek. Is ook niet gek: want hij heeft veel te veel gegeten. Dat zien we ook als hij in bed ligt. Want flop! daar komen alle dieren er weer uit. En dus kunnen we midden in de nacht nog lakens uitspoelen, hoes van matras halen, vieze dingen opruimen. Maar 't was wel gezellig, vertelt Mies.
Sperciebonen moeten
26 mei 2005
Tynaarlo - Zuidlaren. Mies moet meer met sperciebonen doen - vindt Jan. Want nu moet er al weer een zak beschimmelde boontjes wegggegooid worden - voor bijna 2 euro! En dat is jammer. Maar Mies ziet er niks in. Sperciebonen zijn niet lekker, en bovendien moet je er aardappelen bij eten, en dat is ook niks.
Dat nooit meer
10 mei 2005
Tynaarlo. 't Oordeel was unaniem: nooit meer tagliatella in roomsaus met spinazie. Wat is dat vies! Auke, Koen en Anna hielden het na eén hap al voor gezien. Mies probeerde twee. Jan at een bord leeg - maar had dan ook gekookt. Maar op e´n punt was iedereen 't eens: wat was het vies. Bitter. Bleh. Smerig. En waarom? Misschien teveel citroenschil erin. Of citroenmerg - wordt dat bitter als je 't verwarmd? Vragen - waar we wellicht nooit een antwoord op krijgen. Want eén ding staat vast: dit nooit meer.
Pannekoeken: dan zelf bakken
28 maart 2005
Tynaarlo. De kinderen willen pannekoeken eten. Dat is goed, maar dan moeten ze ze wel zelf bakken. En dat lukt wonder boven wonder goed. Een beetje toezicht houden, zeggen dat ze op tijd de pannekoeken om moeten draaien, en dat is het. Verder doen ze zo'n beetje alles zelf. Zelfs Auke, die van te voren denkt dat hij het allemaal niet kan. Vanavond gaat Anna spaghetti koken.
Kannepoeken bakken
28 november 2004
Tynaarlo. Nooit geweten dat ze het zo goed kunnen: pannekoeken bakken. Wat voorgedaan, hete koekepan in de gaten gehouden, en Anna en Koen deden de rest: beslag maken (moest helpen met roeren), beslag in de pan doen ("zo is het wel genoeg") - en pannekoeken omdraaien. Ik hoefde alleen maar "voorzichtig met die pan" te roepen. Gezellig.
Andijviestamp is toch wel lekker
11 september 2004
Tynaarlo. Auke vond het echt helemaal niks maar dan ook helemaal niks. Anna heeft toch wel wat opgegeten zonder veel gezeur - en Koen zelfs per ongelukt twee borden. Dus eigenlijk, als je 't zo op een rijtje zet, eigenlijk is andijviestamp heel erg lekker. Met wat kaas er door, met wat mayonaise erdoor..
Help andijvie!
10 september 2004
Tynaarlo. Komt Orlando's moeder langs: met een grote zak andijvie. Wat moeten we daar nu weer mee? Het is jaren geleden dat we andijvie hebben gegeten. En volgens mij lusten de kinderen het helemaal niet. Stamppot Andijvie, dat is nog wel lekker. Maar tot slijm gekookt?
Extra hap broccoli-taart
20 augustus 2004
Tynaarlo. "Ik zie dat je er heel veel werk aan gehad hebt en daarom eet ik een extra stukje op". Met die woorden schoot Auke in eén keer raak: daar doe je het voor. Jan had na het overweldigende succes van de Moussaka van gisteren besloten nog maar eens wild te doen en broccoli-taart gebakken (..en broccoli-ijs en broccoli-yoghurt" zegt Anna). Maar die taart deed het toch iets minder. Koen vond het "heel lekker" - maar ja: wat vindt hij niet lekker? Auke en Anna hadden er meer moeite mee: "Heb ik zo genoeg gehad?".
Moussaka gegeten
19 augustus 2004
Tynaarlo. Het lijkt misschien wat rustig aan het beter-eten front maar: vandaag hebben we Moussaka gegeten: compleet met aubergine, gehakt, roomsaus en aardappelen. En Koen vond het heeeel lekker (hij heeft drie keer opgeschept), Anna vond het zo zo (maar heeft wel aardig doorgegeten) en Auke vond het eerst heel lekker en later minder want de aardappelen en aubergine waren wat viezig. Dus. Moussaka gegeten. "Dat lusten ze nooit" zei Mies. "Niet boos worden als ze het niet willen". Dat werd ik niet. Ik vond het geweldig.
Eten slaat aan
18 mei 2004
Tynaarlo. De eten-aktie lijkt vruchten af te werpen. De bordjes worden tenminste met regelmaat leeggegeten. Soms zelfs met rare dingen erop: zoals de chinese diepvriesgroenten bij de nassi. 't Gaat niet van harte, maar er wordt nu een stuk minder gezeurd. We gaan zo door.
Auke eet paprika
8 mei 2004
Tynaarlo. De themaweek Paprika-eten is begonnen. Aanleiding vormde de uitbarsting van Jan, vrijdagavond, tijdens het avondeten. Toen hij constateerde dat de kinderen voor ongeveer de 9 maal 365 = drieduizendste keer het eten afkeurden zonder te proeven en hij alles maar meteen in de vuilnisbak gooide. Dat scheelde een boel gedoe. Besloten is toen om eens kennis te maken met verschillende groenten. En dat is deze week de paprika: elke dag een beetje, en dan is het vast lekker. En de eerste slag is binnen: Auke vind het "best lekker".
Wegens werkzaamheden gesloten
9 mei 2004
Tynaarlo - The Daily Dijk is wegens werkzaamheden geruime tijd gesloten geweest. Maar vanaf vandaag gaan we weer van start! Met het belangrijke bericht: Auke eet paprik!
Jam is heel lekker
15 april 2004
Tynaarlo. Abrikozenjam is heel lekker. Daar kwam Auke mee thuis. Na het bananendrama van gisteren had hij een boterham mee gekregen. Met jam. Met abrikzoenjam. Lustte tot vandaag niemand in het huis. Werd ook door niemand gegeten. Maar nu is het plotseling heel lekker.
Bananemoes
14 april 2004
Tynaarlo. Auke boos uit school: had een tas vol Bananemoes. Zag er heeeel erg vies uit: een zwarte bananaan, waar links en rechts wat vieze pulkjes uit kwamen in een slijmerig papje. Wil nooooit meer bananen mee. Maar een appel was ook niet goed: daar deed hij het hele speelkwartier over. En juf wil geen schoolkoeken meer. Dan maar een boterham, zegt Auke: met jam. Dat mag ook. Heeft hij nog nooit gegeten, de boef...
Koen bakt ze bruin
28 maart 2004
Het kookweekje van Koen is afgesloten met de beloofde pannekoeken: die hij zelf mocht bakken: beslag in de pan doen, wachten tot ze droog zijn, kijken of ze bruin zijn en dan omdraaien voor de andere kant. Ging maar eén keer echt fout, toen een natte pannekoek dubbelklapte en niet meer te scheiden viel. Maar zelfs die smaakte lekker. Eerder deze week heeft Koen zich uitgeleefd op aardappelpuree en gesneden appels. En zelfs kaasdingen maakt hij nu helemaal zelf. Nog even, en wij hoeven niets meer te doen..
kijk mij nou...
Beter Eten van start
9 november 2002
Tynaarlo-Het project Beter Eten is van start gegaan. De bedoeling is dat de kinderen eindelijk iets meer leren eten dan alleen ketchup en aanverwanten. Op dit moment is het zo dat Anna met warm eten alleen macaroni, ketchup, worteltjes, en de gewone dingen als pannekoeken enzo lust. Auke eet vergelijkbaar weinig, Koen eet veel meer. Probleem is het "Wat De Boer Niet Kent Dat Eet Hij Niet" syndroom. Alles wat een beetje afwijkt van het geijkte is vies. Daar willen we doorheen. Hoe, weten we nog niet. In ieder geval gaan we een paar duidelijke afspraken maken: je hoeft niet alles op te eten maar je mag ook niet alles vies vinden. We overwegen een (beperkte) zwarte lijst aan te leggen met etenswaar die officieel "vies" zijn verklaard (voor Anna zou die lijs dan zijn: gekookte aardappelen, speciebonen en vissticks) - en de rest van het eten is dan "niet-vies" of "lekker". En de kinderen mogen zelf ideeën aanleveren voor toetjes. Voorwaarde is dan wel dat er goed gegeten wrodt. Eerste suggestie van Auke is er al: appelflappen. En nu maar hopen dat we van de dagelijkse eet-ruzies afkomen.
Voor het eerst boerenkool
20 september 2002
Vries-Tynaarlo-Ik weet het, de nachtvorst moet er nog overheen, maar toen het in de winkel zag kon ik het niet laten liggen: de eerste boerenkool van het jaar. En de kinderen vinden het ook lekker, samen met kaasdingen, dus wat zou het: stampot boerenkool, vanavond, een pan vol. En het weer werkte ook nog mee want net toen we gingen eten viel er een stortbui en dat zag er behoorlijk guur uit.
Gezond en toch lekker
5 september 2002
Tynaarlo. Het is gelukt. Ik heb iets gevonden dat gezond is en toch lekker. Kibbelingen van de Aldi. Vanavond gebakken, en iedereen heeft ze opgegeten. Ze vroegen zelfs om meer. Gelukkig. Dat wordt dus elke dag kibbelingen.