Augustus 2003
We hebben ADSL
7 juli 2003
Tynaarlo-Floep - en het werkt. We hebben ADSL. Supersnel, copmputer aan, op verbinden drukken, klaar. Een hele vooruitgang vind ik persoonlijk. 't Is voor de mensheid natuurlijk maar een kleinigheidje - maar voor een computeraar een heel stuk. Binnenhalen van dingen gaat razendsnel. Verzenden - dat gaat nog iets minder - maar misschien lijkt dat maar zo.
Foto's naar de Albert Heijn: dat schiet nog niet op
7 augustus 2003
Tynaarlo-Het versturen van digitale foto's naar de Albert Heijn bleek nog een hele klus. Maar liefst twee keer vloog de computer eruit omdat hij alle megabytes niet aankon - en pas bij de derde keer kwam het goed. Al met al toch een avondje mee bezig geweest. Dat moet sneller kunnen met onze nieuwe lijn.
Grondaankoop krijgt absurd tintje
8 augustus 2003
Tynaarlo-We hebben een stuk stoep gekocht! Tot die verbijsterrende conclusie kwamen de mannen van het kadaster. Ze kwamen gisteren langs om de grond die we van wonnstichting Woonborg hadden gekocht uit te meten. Wij verkeerden in de stellige overtuiging dat het zou gaan om een deel van onze voortuin - maar dat is dus niet zo: het gaat om de stoep, en een strookje grasveld voor ons huis. Opperste verwarring bij de mensen van Woonborg - die niet begrepen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Van uitmeten was geen sprake: eerst moet gekeken worden wat er met die stoep gebeurd. Van wie die stoep is, en wat de gemeente er van vindt. Ondertussen zijn wij dus een stuk stoep rijker...
opperste verwarring bij de mensen van het kadaster en Woonborg. De meetpaal staat duidelijk op het grasveld: niet in de voortuin
ook Anna begrijpt er niet veel van. Op deze foto is nogmaals te zien dat de meetpaal heel duidelijk in het gazon staat.
Sinterklaas bestaat niet
8 augustus 2003
Tynaarlo-Mies heeft het Anna verteld: Sinterklaas is een verzinsel van grote mensen. Anna moest het dit jaar weten, en tijdens het eten kwam de gang van zaken in groep 5 ter sprake: daar worden lootjes getrokken, en Sinterklaas komt niet langs. Mies zag een goede aanleiding om maar eens met Anna te praten. Toen ze naar de bibliotheek in Zuidlaren gingen. Anna wilde er eerst niet aan: voor alle argumenten van Mies probeerde ze een tegenargument te verzinnen. Sint kon wel degelijk op heel veel plaatsen tegelijk zijn. En die kadootjes, die nam hij allemaal zelf mee. Maar toen brak het licht door: en vond Anna het eigenlijk wel logisch dat ze het wist voor ze naar groep vijf ging - want daar trekken ze lootjes. Bovendien weet Nienke het ook al - en dat scheelt natuurlijk. We houden het nog een jaar stil voor Auke en Koen.
Kleine watereppe eerder terug dan verwacht
9 augustus 2003
Oudemolen - De kleine watereppe is terug. Niet iedereen zal van dit nieuws steil achterover slaan, maar natuurbeheerders in het gebied van de Drentsche Aa wrijven zich vergenoegd in de handen. Want veel eerder dan verwacht blijkt een aantal ingrepen om de natuur een handje te helpen vruchten af te werpen. Ongeveer een jaar geleden begon Staatsbosbeheer een proef op de westelijke flank van het stroomdal van het Taarlosche Diep bij Oudemo len. Deskundigen hadden deze plek uitgezocht om te proberen een aaneengesloten vegetatie te krijgen van moerasplanten die vrijwel dreigen te verdwijnen uit ons land. Om dat doel te bereiken, werd de grondwaterstand verhoogd. Het gebied werd tevens afgesloten voor landbouwwater. De aangrenzende akkers voeren hun teveel aan water nu via duikers af naar het diepje. De ingreep heeft effect gehad. Het terrein is voor een groot deel zo drassig dat de speciale, van zeer brede tracks voorziene maaimachines er niet meer uit de voeten kunnen. "En die dingen komen toch echt heel ver. Ze kunnen doorgaans nog rijden als mij het water al lang in de laarzen loopt", zo meldt boswachter Harry Offringa. Veel eerder ook dan de deskundigen hadden verwacht begint de ingreep zichtbaar te worden in de vegetatie. Behalve de eerder aangehaalde kleine watereppe heeft Offringa ook waterliefhebbers als de Noordse zegge en het water drieblad reeds begroet. Staatsbosbeheer wil de ontwikkelingen bij Oudemolen een paar jaar nauwlettend volgen voordat andere delen van het Drentsche Aagebied op dezelfde wijze worden aangepakt. Met de komst van de veenachtige vegetatie zet de natuurbeheerder een ontwikkeling in gang die in feite haaks staat op de geschiedenis van het gebied. De soort planten die nu wordt 'teruggehaald' heeft hier in het verleden nooit massaal gegroeid. "Misschien wel kort na de ijs tijd. Maar in elk geval niet in de lange periode dat dit gebied bewoond is geweest", aldus Offringa. De oevers van de diepjes werden vanaf de Middeleeuwen gebruikt als hooilanden. Twee keer per jaar werd er gehooid om een wintervoorraad voedsel voor de dieren aan te leggen. Door dat regelmatige maaien, kregen de velden hun uitbundig bloemrijke aanzien. Op het gros van zijn terreinen hanteert Staatsbosbeheer die methode nog steeds.
Eerste schooldag
11 augustus 2003
Tynaarlo - de school is weer begonnen. Om acht uur stonden Anna, Auke en Koen al klaar om te vertrekken: popelend van ongeduld, maar veel te vroeg. Vijf minuten later toch maar naar school gelopen. En daar nog tien minuten gewacht voor we er in mochten. De juf van Auke en Koen is terug: voor de vakantie was ze geveld door een tekenbeet, maar daar is ze nu weer bijna helemaal van hersteld. En om kwart voor acht mochten we naar binnen.
Weer samen aan tafel
11 augustus 2003
Tynaarlo - Ze hebben samen een tafel veroverd: Auke en Koen. Met Stein en Koen Westerhof. Auke zit schuin tegenover Koen. Hebben ze twee jaar apart in een klas gezeten, kruipen ze toch weer bij elkaar. Misschien hebben ze elkaar toch meer nodig dan wij wel eens denken.
Anna met Sika en Antoine
11 augustus 2003
Tynaarlo - Anna heeft geen plaatsje gekregen naast Nienke. Toen ze in de klas kwam was het plekje naast haar vriendinnetje al bezet. Nu zit ze aan tafel met Sika en Antoine. Met Sika is ze wel tevreden. Met Antoine minder: die zit te veel te kletsen met Martijn.
Heel warm maar wel fijn
11 augustus 2003
Tynaarlo - Het was warm, maar wel heel leuk. Dat vonden Anna, Auke en Koen over hun eerste schooldag. Veel geleerd hebben ze nog niet: er zijn vooral spullen uitgedeeld.Auke en Koen mochten nog spelen. Volgens Anna is dat na de herfstvakantie afgelopen. Dan moeten ze ook echt leren.
Geen Gentiaanblauwtjes
11 augustus 2003
Gasteren - De zoektocht van Jan naar Gentiaanblauwtjes op de Gasterse duinen is mislukt: geen Gentianen, en geen blauwtjes. Misschien was het gewoon te heet en te droog, en zijn de gentianen dit jaar weggebrand.
Heel veel gewerkt
13 augustus 2003
Tynaarlo - Een drukke dag voor Auke en Koen: ze hebben vandaag leren lezen en rekenen. Dat krijg je in groep drie. Auke deed volgens eigen zeggen alles goed - en juf vond dat heel knap. Koen vond het vooral druk. Maar leuk is het wel, school.
Koen ontdekt punteslijperen
13 augustus 2003
Tynaarlo - Wat wel fijn is : Koen heeft leren puntenslijperen. Hij heeft er eén gevonden in de klas, en daarna aan iedereen laten zien hoe het moest. Volgens Koen regeerden zijn klasgenoten enthousiast: Orlando brak zelfs punten van potloden af om er nieuwe aan te slijpen.
Nienke kan niet, Anna naar Cika
13 augustus 2003
Tynaarlo - Nienke speelde al met Shelly, en kon daarom niet met Anna spelen. Lastig, want Anna heeft een afspraakje nodig omdat Auke en Koen vanmiddag naar zwemles moeten - en anders moet ze mee, een half uur zitten vervelen op de bank. Gelukkig wilde Cika graag dat Anna met haar meeging - en zo hebben we het dus geregeld.
Bad te warm, geen zemles
13 augustus 2003
Haren - De zwemles gaat niet door, het bad is te warm. Niet gek met die tropische temperaturen van de afgelopen dagen. Alleen jammer dat ze niet even gebeld hebben van zwemschool Dorien. Nu zijn we voor niks op en neer gereden - en ook nog half Haren door omdat de zaak overal was opgebroken. Jammer.
Martijn op televisie en in krant
13 augustus 2003
Tynaarlo - We hebben een celebrety (moeilijk woord) in de straat: Martijn. Vanmorgen in de krant, vanavond op het jeugdjournaal. Met zijn zonnebloem met 20 bloemen (of 22 of 23 - de aantallen lopen uiteen). Heel biezonder allemaal: vanmiddag zat de tuin bij Ge vol toen de Jeugdjournaalploeg Martijn interviewde over de biezondere zorg die de zonnebloem krijgt: hoe hij de zaadjes in de grond deed, water gaf, de slakjes wegving: iedereen was er bij om te zien "hoe het op de band geslingerd werd". En vanavond werd het uitgezonden: op het Jeugdjournaal. Die Martijn.
Spannend computerdagje
20 augustus 2003
Tynaarlo-Het wordt vandaag een spannend computerdagje. Want we gaan van een harde schijf van zes Gig naar een schijf van 80. En dat betekent dat de computer helemaal open moet, alles er uit, en alles erin. En omdat dit zo'n leuke iMac is, is het nauwelijks mogelijk om goeie backups te maken. Dus als zometeen de ouwe harde schijf valt - dan is alles weg.
Nou ja, alles: er liggen hier zeven zips, met zeven honderd mb aan plaatjes, teksten, documenten en installers. Dus een boel is wel veilig. Maar niet alles...
Anna op krukken
20 augustus 2003
Tynaarlo-Ze zijn mooi rood, maar lopen is niet alles: de krukken van Anna. Gisteravond viel ze van haar fiets, en kon daarna nauwelijks meer lopen. Een gekneusde voet, waarschijnlijk. En dus moesten er krukken komen. Van de Thuiszorg. Gelukkig hebben ze speciale kinderkrukken met mooie kleurtjes: geel was er niet meer, en dus wordt het rood. En Anna maar huppelen.
Operatie harddisk geslaagd
20 augustus 2003
Zeegse-De nieuwe harddisk zit in de computer. De operatie duurde een uurtje of vier, vooral door het overzetten van degegevens van de oude naar de nieuwe harde schijf. Ging heel langzaam. De vervang zelf was zo gepiept: schroefjes los, kap eraf, geheugen eruit, kabeltjes aan de kant en eruit halen maar. En nu zit-ie erin: 80 gig, in plaats van 6. Heel stil. En alles draait weer: zelfs OSX zit er al op.
Ruzie over beheer beken Drentsche Aa
21 augustus 2003
'Planten en dieren bedreigd door maaien taluds'
Assen - Staatsbosbeheer en de Drentse Milieufederatie zijn woedend op waterschap Hunze en Aa's. Aanleiding is de manier waarop het schap onderhoud pleegt aan het bekenstelsel van de Drentsche Aa. Volgens Henk Post van Staatsbosbeheer dreigt een aantal planten- en diersoorten het loodje te leggen. Ondanks de extreme droogte heeft het waterschap tot eer gisteren de taluds en de bodem van de beken gemaaid. "Het kleine beetje water wat er nog in staat wordt zo nog sneller afgevoerd. Dit staat volkomen haaks op wat we met zijn allen willen met de Drentsche Aa. Wat het schap hier aan het doen is, is niet meer van deze tijd," aldus Post. Staatsbosbeheer - de grootste natuurbeheerder in het sroomdal van de Drentsche Aa- probeert al enkele decennia het gebied natter te krijgen, waardoor de oorspronkelijke flora en fauna kunnen terugkeren. Het waterschap trekt zich daar volgens Post niets van aan. "Dat is nog altijd bezig om het water zo snel mogelijk af te voeren ten behoeve van de landbouw. Maar het grootste deel van de gronden langs de beken is al lang niet meer bij boeren in gebruik. Dat wordt door ons beheerd", legt Post uit. Erica Mosch, districtshoofd zuidwest van Hunze en Aa's: "Als we niet maaien, groeit de boel dicht en kan de beek de afvoer niet aan als het plotseling weer wel gaat regenen." Mosch stelt dat er in het Drentsche Aa-gebied nog wel een aantal landbouwers van de beekafvoer afhankelijk is.