Tynaarlo weigert zwemmers uit buurtdorpen
Verboden voor 'vreemdelingen'
'Er wordt stiekem achter de bosjes gepoept'

door ERIK MORSINK en ANDRÉ SPAANSEN

Bert ten Oever TYNAARLO, dinsdag 13 juni. De mussen vallen van het dak, je hebt een dagje vrij en besluit om eens lekker het water in te duiken voor wat verkoeling. Veel plezier, maar dus niet in Tynaarlo... De 1754 inwoners van dit Drentse gehucht worden namelijk doodziek van buitenstaanders die met mooi weer gaan zwemmen in het plaatselijke natuurbad. "De troep wordt achtergelaten en het zorgt voor een hoop overlast." De Stichting Natuurbad Tynaarlo en de Vereniging Dorpsbelangen zijn het méér dan zat. Afgelopen zaterdag moesten ze voor de zoveelste keer enkele honderden recreanten de toegang ontzeggen tot het plaatselijke natuurbad. Talloze mensen die door een strenge controleur zonder pardon worden weggestuurd als ze niet uit Tynaarlo komen, staan deze warme dagen dan ook te razen en te tieren bij het toegangspoortje, maar de stichting en de tien eigenaren van de villa's, die rondom het bosmeertje staan, zeggen noodgedwongen tot de opvallende maatregelen te zijn gekomen. ,,Er is gewoon te veel overlast."

Spoorlijn
Het natuurbad is in de vorige eeuw ontstaan door zandafgravingen voor de spoorlijn Groningen-Assen. Het gat werd als bad in gebruik genomen in de jaren dertig. Het was een begrip in het noorden des lands. Toen de eigenaar in 1973 overleed, werd het bad gesloten en raakte het langzaam in verval. "Projectontwikkelaar Geveke kocht op een gegeven moment de grond op", vertelt Joke Rosier van de gemeente.

Voorzitter G. van Heukelum-Brinks van de vereniging van huiseigenaren stuurt een groepje jongens juist weg bij het privé-strand van haar overbuurman. De jongens druipen af. Mevrouw A. ten Cate woont vlak in de buurt en zit heerlijk te genieten. ,,Kijk, mensen die van buiten het dorp komen, kunnen niet even ergens heen om hun behoefte te doen. Er wordt dan toch stiekem achter de bosjes gepoept. Dat is te erg. En we hebben toch met z'n allen betaald voor ons ideale plekje." Beaamt ook Bert ten Oever, voorzitter van Dorpsbelangen: ,,Het gaat er niet om dat mensen uit buurtdorpen niet in Tynaarlo mogen komen, maar er is hier met de pet rondgegaan om het stuk land voor 75.000 euro te kopen. En we mogen het niet exploiteren, dus is er maar beperkt plek. Daarom hebben we gekozen voor mensen uit ons eigen dorp."