'Ieder boek is voor mij een speurtocht'

MIes in tekenhok Mies van Hout: "Zonder een goed idee achter het verhaal kun je als illustrator niets."

Door Joep van Ruiten
7 oktober 2005

Een jeugdboekenillustrator opereert doorgaans in de schaduw van een schrijver. Behalve als het om een prentenboek gaat, want dan worden de rollen omgekeerd. Illustratrice Mies van Hout uit Tynaarlo heeft net haar eerste prentenboek uit: Bang mannetje.

'Het maken van een prentenboek is als een expeditie door de rimboe'

Tynaarlo Als kind droomde Mies van Hout (Eindhoven, 1962) er al van om kinderboeken te illustreren. "Ik herinner mij dat ik Sneeuwwitje zag, de Disney-tekenfilm", vertelt ze. "Nu vind ik Sneeuwwitje een enorme trut. Maar toen leek het mij het allermooiste wat een tekenaar kon tekenen. Dat wilde ik ook."

We bezoeken Mies van Hout in haar atelier in Tynaarlo, met vrij uitzicht op een bosrand en een merkwaardig dal letje waarin eekhoorns zouden rondhuppen. Vrijwel dagelijks werkt ze hier aan haar illustraties, voor verschillende uitgevers, in samenwerking met uiteenlopende schrijvers. Aanleiding voor het bezoek is de verschijning van Bang mannetje, haar allereerste prentenboek. Vier maanden heeft Van Hout er aan gewerkt. Het resultaat is een onweerstaanbaar vrolijk ogend boek dat in liefst vijf landen op de markt wordt gebracht: Nederland, Duitsland, Engeland, ItaliÎ en Korea.

Een prentenboek is het hoogste wat een illustrator kan bereiken, zegt Van Hout, die sinds 1989 als illustrator actief is. "Ieder boek dat ik maak is weer een speurtocht. Ik moet steeds opnieuw ontdekken wat ik er aan ideeÎn in kwijt kan. Daarmee vergeleken is het maken van een prentenboek een expeditie door de rimboe. Er moet zo enorm veel in, je komt zoveel verrassingen tegen. Het is enorm intensief."

Bang mannetje vertelt in wonderlijke eenvoud over een jongen die hulp zoekt om zijn angst en verlegenheid te overwinnen. Een toverboom in een donker bos biedt uitkomst. Het verhaal is bedacht door Mathilde Stein, die als debutant uit vier uitgevers kon kiezen. De uiteindelijke winnaar, uitgeverij Lemniscaat, bracht de schrijfster vervolgens in contact met Van Hout. "Een goed idee achter het verhaal is erg belangrijk. Als dat er niet is, kun je als illustrator niets," vertelt ze over de samenwerking met Stein. "Wat mij bij Bang mannetje aansprak is de combinatie tussen spannend en grappig. En er gebeurt veel in het verhaal. Daardoor kun je als illustrator ook veel laten zien."

Sinds een aantal jaren beschikt Van Hout over een eigen,herkenbare stijl. "In het begin gebruikte ik veel meer technieken. Zo'n vijf jaar geleden ontdekte ik dat gouache met collages de mooiste resultaten opleverde; ik kan dan lekker wild schilderen en de figuurtjes later inplakken. Waar die vrolijke uitstraling vandaan komt? Als je dit werk graag doet, kruipt het plezier vanzelf in de verf."

Vijf boeken van Mies
'Bang Mannetje' (met Mathilde Stein, 2005)
'Een mandje vol amandelen' (met W.J. Stam van der Staay, 2003)
'Wilde beestenboel' (met Betty Sluyzer, 2004)
'Job' (met Marly van Otterlo, 2005) 'Krik' (Met Hanna Kraan, 2005)
'Het grote Kimioboek' (diverse auteurs, 2005)