Koens spreekbeurt over Cheeta's
In maart 2005 hield Koen zijn eerste spreekbeurt. En die ging natuurlijk over zijn lievelingsdier: de (of is het "het"?) Jachtluipaard. Een moeilijk onderwerp, want er is niet veel over te vinden - en ze gaan bovendien heel snel. Maar Koen deed het heel goed, vond juf.
De jachtluipaard
Dit is een spreekbeurt over de jachtluipaard.
Snelheid
De jachtluipaard is het snelste landdier. Hij kan een snelheid van 100 kilometer per uur halen. Maar dit kan hij maar een minuut volhouden. Hij kan zo hard rennen omdat hij zo lenig is en hij heeft hele lange poten. Dan jaagt hij op antilopen of gazellen, maar ook op hazen.
Hoe zien ze er uit.
Een jachtluipaard is gespikkeld en heeft een gestreepte staart. Hij heeft een kleine kop. De staart is heel lang en hij heeft lange poten. Hij is slank, gespierd, sterk, lenig en soepel. De jachtluipaard kan heel goed klimmen. Ze wegen 40 tot 65 kilo. Hun staart is 80 centimeter lang, en ze worden 12 jaar oud. In gevangenschap worden ze 17 jaar oud.
Hoe leven ze
Jachtluipaarden wonen in Afrika en het Midden Oosten. Mannetjes-jachtluipaarden leven in een groep van vijf. Ze jagen ook in een groep. De vrouwtjes leven alleen, behalve als ze jongen hebben. Daar zorgen ze 20 maanden voor.
Een jachtluipaard is 3 maanden zwanger. Dan krijgt ze vijf jonkies. Het vrouwjte brengt ze in haar eentje groot. Na een paar kunnen de jonkies lopen. Ze groeien heel snel. Na vijf weken kunnen ze hun moeder volgen. Maar ze kunnen dan nog niet hard genoeg rennen om te ontsnappen aan roofdieren. Dit is een heel gevaarlijke leeftijd.
Na 2 maanden mogen de jonkies met hun moeder mee op jacht. Het vrouwtje moet elke dag een gazelle vangen om ze te eten te geven. Veel jonkies worden gevangen door leeuwen en opgegeten. De jonkies leren van hun moeder te jagen. Die brengt een kleine levende gazelle mee om te oefenen. Dan proberen de jonge jachtluipaardjes hem te pakken. Zo leren ze een prooi te vangen. Na 18 maanden moeten de jonkies zich zelf kunnen redden. Dan gaat de moeder weg en moeten ze hun eigen prooi vangen.
Jachtluipaarden worden met uitsterven bedreigd. Er komen elk jaar minder. Zelfs in de natuurparken in Afrika. Honderd jaar geleden waren er nog 100 duizend jachtluipaarfden. Nu zijn dat er nog maar 10 duizend. In Azie komen bijna geen jachtluipaarden meer voor. Alleen in Afrika leven ze nog in het wild.
Ik vind jachtluipaarden mooie beesten. Het zijn mijn lievelingsbeesten.