Het heelal

Mei 2009. Koen moet zijn spreekbeurt houden. En hij heeft er maar een paar dagen voor. Probleem: de spreekbeurt heeft een nogal veelomvattend onderwerp. Namelijk het heelal. Dit is het resultaat.

1: hoe is het heelal ontstaan
Veel geleerden denken dat het heelal zo’n 12 tot 20miljard jaar gleden is ontstaan door een enorme knal,ook wel de oerknal genoemd. Engelse noemen het vaak the big bang. Niet iedereen geloofd dat. Er zijn natuurlijk heel veel manieren waarop het heelal heeft kunnen ontstaan. Somigen denken dat het heelal ontstaan is uit een klein puntje, bij die klap is het waterstofgas in alle richtingen van het heelal gekomen,maar waar stopt het? Waarschijnlijk stopt het niet en is het heelal oneindig.

2: wat zijn de planeten
De planeet het dichtst bij de zon is Mercurius dat is ook de warmste planeet, als je daar te dicht in de buurt komt verbrand je meteen. Mercurius doet er 88 dagen over om om de zon heen te draaien. Daarna krijg je venus, die is veel groter dan Mercurius en ook hij is heel warm je kunt er beter ook niet te dicht bij komen, hij doet er 252 dagen over om rond de zon te draaien. En Dan nu komt de planeet waar wij het meest van af weten en waar we ook op wonen, de aarde, de aarde is een planeet ongeveer de helft van venus en iets groter dan Mercurius. De aarde doet er 365 dagen over aom om de zon te draaien en je merkt het mischien al, dat is precies een jaar voor de aarde maar bijvoor beel Mercurius heeft jaren die 88 dagen duren. Na de aarde komt mars. mars is een hee kleine planeet ongeveer even groot als Mercurius, iets groter. Mars doet er 687 dagen over om rond de aarde te gaan. Dan krijg je saturnus, dat is de grootste planeet van de Melkweg met jupiter maken we een grote sprong want hij doet we 12 jaar over om de aarde rond te gaan! Dat is dus ongever ons hele leven en dus is hij in ons hele leve nog maar 1 keer rond de zon geweest. Na saturnus komt saturnus, dat vind ik op mezelf de mooiste planeet omdat hij van die kringen om zich heeft. Saturnus doet er 30 jaar over om de hele aarde rond te gaan. Dan krijgen we uranus. Dat is een beetje een saaie planteet helemaal grijs. die doet er 84 jaar over om de zon rond te gaan. Dan krijgen we neptunes een beetje een kleine planeet ongeveer even groot ls de aarde. Die doet er 165 jaar over om de zon rond te gaan. Dan krijgen we de laatste pluto en plutois de kleinste planeet die doet er 250jaar over om de aarde rond te gaan!

3. de sterren
En ster is een l bol die is gemaakt van lichtgevende plasma. Midden is de ster kan het wel een paar miljoen graden zijn! Door die warmte geeft de ster licht. De zon is ook een ster en alle sterren zijn dus eigenlijk ook zonnen. Als je op een planeet heel ver van de Melkweg zou staan dan zou je onze zon zien als ster. Sterren hebben niet altijd dezelfde kleur er zijn ook sterren die blauw, rood of oranje zijn en omdat de zon ook een ster is konden wij ook een blauwe zon hebben gehad! Sterren kunnen ook allemaal vormen vormen, dat noemen we sterrenbeelden, er zijn er heel veel, wel een paar honderd. Een ster is zo ver weg dat we eigenlijk niet zijn licht zien dan die hij geeft.je ziet het licht van die ster maar dan een paar duizend of een paar miljoen jaar terug dus als je een ster niet dan kijkje iegelijk terug in de tijd!

4. Ruimtevaart
Vroeger wilden de mensen al heel lang naar de ruimte maar het lukte hen niet om een raket te bouwen. Ze bouwden een raket die bestond uit 2 delen,een draagraket waar al het brandstof in moest worden bewaard, en een orbiter waar de mensen konden blijven. In 1970 bouwden men ruimteveren die weer op aarde terug konden komen. Dat is een soort viegtuig. Het eerste levende wezen van de aarde in de ruimte was het Russische hondje laika. Die was aan boord van de spoetnik.
Helaas ging zei dood voorde raket geland was.
Als je vind dat je te zwaar bent dan zou ik maar eens naar de ruimte gaan, daar weeg je namelijk helemaal niets! Er is geen zwaartekracht. Astronauten trainen daarom 2uur per dag in een gewichtloze ruimte, want ze moeten er aan wennen je kan er namelijk ziek van worden omdat je het niet gewend bent. De lancering van een racket loopt volgens het schema dat een countdown word genoemd. Dat betekend aftellen. Precies bij nul gaat het schip de ruimte in.

5. de maan
De maan is net zo oud als de aarde. Hij is ook met de oerknal ontstaan. De maan is een bol in de ruimte die ’s nachts word verlicht door de aarde. De mensen vaak op de maan geweest voor onderzoek en andere dingen. De eerste man op de maan was neil armstrong. De maan geeft eigenleikhelemaal geen licht maar word ’s nachts verlicht door de zon en dan krijg je licht. De maan zorcht ook voor eb en vloed wand hij trekt water aan, het is een soort magneet.