Auke's ADHD-spreekbeurt

Februari 2009. Auke houdt zijn laatste spreekbeurt op het Oelebred. En hij doet het over een heel belangrijk onderwerp: ADHD. Hij is van tevoren heel zenuwachtig, maar krijgt een 9,5. Het hoogste cijfer ooit.

Ik doe mijn spreekbeurt over ADHD. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het zelf heb en ik wou er zelf meer van weten en jullie er over vertellen.

wiebelkussen

Hierboven: het wiebelkussen van Auke. Dat heeft hij meegenomen bij zijn spreekbeurt, en nu wil de hele klas er eentje!

Dit zijn mijn hoofdstukken:
1: wat is ADHD
2: kenmerken van ADHD
3: wat kan je ertegen doen
4: hoe help je iemand met ADHD
5: ikzelf

1: wat is ADHD
ADHD betekend Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Als je ADHD hebt heb je een stoornis in je hersenen waardoor je je minder goed kunt concentreren. Daardoor word je sneller afgeleid en word je vaak druk. Als je heel druk bent dan is het voor iemand met ADHD heel moeilijk om weer rustig te worden.

ADHD is een handicap in je hersenen. Je merkt pas dat iemand ADHD heeft als hij 7 of 8 jaar is.

Kinderen met ADHD vinden het dus moeilijk om hun aandacht ergens bij te hebben. Volgens de dokters komt dat omdat ze moeite hebben om belangrijke en onbelangrijke prikkels uit elkaar te houden. Met prikkels bedoel ik alles wat je met je zintuigen kan doen, dus alles wat je ruikt, hoort, voelt en proeft.

Als een kind ADHD heeft dan hoort en voelt en ruikt hij alles tegelijk. Dus hij hoort niet alleen de juf of de meester praten, maar ook een vliegtuig in de lucht of gekraak van een stoel. En dat soort dingen. En dat lijdt heel erg af. Andere kinderen hebben daar geen last van en die kunnen dus veel makkelijker bij de les blijven. Het is heel moeilijk om die onbelangrijke prikkels uit te schakelen.

2: kenmerken
Er zijn veel kenmerken waaraan je kunt zien dat iemand last van ADHD heeft. Van sommige heb ik zelf last, maar niet van allemaal. Dit zijn de belangrijkste dingen:

- je bent dus snel afgeleid
- kunt slecht stilzitten
- kunt niet zo goed op je beurt wachten
- wiebelt veel
- geef antwoord voordat de vraag is gesteld
- je kunt moeilijk uitleg volgen
- rent overal rond
- kan niet rustig spelen - praat heel veel en ook heel snel

Dit waren alleen de negatieve dingen. Maar kinderen met ADHD hebben ook veel leuke dingen. Dat zijn bijvoorbeeld:

- je bent spontaan en open
- creatief
- enthousiast
- grappig
- gevoelig en zorgzaam
- en ze durven voor zichzelf op te komen.

3: wat kun je ertegen doen
Ze zeggen dat er steeds meer kinderen komen met ADHD. Of dat zo is weet ik niet. Maar je kunt niet zomaar zeggen dat je ADHD hebt. Want dat moet een dokter vaststellen. Zo’n dokter doet een soort test met allerlei vragen en proefjes, en daar komt dan iets uit. Ik heb die test gedaan bij Accare in Assen. Daar heb ik een cursus gevolgd, maar daar vertel ik straks meer over.

Eén van de dingen die helpt bij ADHD zijn medicijnen. Het meest gebruikte middel is Ritalin. Dat slik ik nu ongeveer 2 jaar. Ritalin is in het Latijns (niet schrikken): METHYLFENIDAATHYDROCHLORIDE. Ik moet elke ochtend, middag en om half 4 zo’n half pilletje. Ritalin helpt mij om me meer op iets te kunnen concentreren en om rustig te worden. Dan word het minder druk in mijn hoofd. In het begin kreeg ik vaak hoofdpijn en als ik ze heb ingenomen krijg ik een heel vieze smaak in mijn mond. Ze smaken namelijk naar zeep. Je moet het alleen slikken als het echt nodig is want anders kan het Slaapproblemen en ziektes veroorzaken.

Ritalin is eigenlijk een heel raar medicijn. Het is uitgevonden om soldaten wakker te houden. Mensen die geen ADHD hebben, worden vaak heel druk van Ritalin. Terwijl mensen met ADHD er rustig van worden. Je moet elke paar uur een pilletje slikken, omdat Ritalin na een tijdje niet meer werkt.
Bij sommige mensen met ADHD werken medicijnen niet. Die hebben er dus extra veel last van. Maar daarvoor moet je wel heel veel medicijnen hebben geprobeerd. Ikzelf heb hiervoor alleen visolie geprobeerd maar dat werkte dus niet. Je moet pas medicijnen slikken als:

- je minimaal 7 jaar bent
- je moeilijkheden hebt met thuis en school
- de ADHD de ontwikkeling van het kind moeilijk maakt
- problemen met kinderen van jou leeftijd
- het kind slechter op school werkt dan hij zou kunnen

Er word trouwens wel geprobeerd en medicijn te maken die je helemaal van ADHD geneest maar dan moet dat medicijn je wel van een handicap genezen want een handicap krijg je bij je geboorte en ADHD dus ook. En dat is erg moeilijk. Maar hoe ouder je word, hoe minder je last van ADHD hebt.

4: ikzelf
Ik zelf heb ook ADHD. Ik ga jullie nu vertellen hoe mijn leven een beetje is en was. Ik ging in groep 4/5/6 naar Accare. Daar moest ik elke maandagmiddag heen, na school. We waren met zijn vijven. Daar gingen we om een tafel zitten en met elkaar praten. We begonnen altijd met wat we die week hadden gedaan. Daarna deden we vaak een soort spel met een thema, bijvoorbeeld: leren wanneer je moet ophouden. Er was leiding bij, en die lette op wat we goed en fout deden. Die leiding zei dan hoe je het beter kon doen. De hele cursus duurde 15 middagen. Daarna ging ik proberen te gebruiken wat ik op de cursus had geleerd.

Toen ik ontdekte dat ik ADHD had zat ik in groep 5. Daar voor werd er vaak tegen me gezegd dat ik probeerde grappig te zijn. Toen ik wist dat ik ADHD had en het vertelde ging dat wel over. Nu heb ik er minder last van hoewel ik toch ritallinetjes slik om rustig te worden. ’s Avonds heb ik altijd een soort toluurtje. Dat is van 7 tot 8 uur en dan ben ik heel druk doordat dan mijn pilletje is uitgewerkt.

Ik vind het heel vervelend dat ik ADHD heb. Ik wou altijd dat ik gewoon mezelf zou kunnen zijn zonder pilletjes. Ik moet dus dingen doen om anders te worden. Maar dat wil ik niet. Ik wil mezelf zijn. Maar dat kan niet want ik heb nou eenmaal ADHD. Ik zou het echt heel fijn vinden als ik het niet had.

Dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie er veel van hebben geleerd.

Nu wil ik even weten of jullie in een keer de Latijnse naam van ritalin kunnen zeggen. Het is Methylfenidaathydrochloride.