Een sollicitatiebrief

Juni 2007. Ik draai al een half jaar als samensteller, maar nu moet ik solliciteren. Dat valt niet mee.

RTV Drenthe
T.a.v. mevr. B. Terlouw
Postbus 999
9400 AZ Assen


Tynaarlo, 1 juni 2007
Onderwerp: sollicitatie


Hierbij solliciteer ik naar de functie van samensteller.

De reden: ik doe het werk nu dik een half jaar, en ik heb er veel plezier in. ’t Feit dat ik het al een half jaar doe maakt het wat raar om een sollicitatiebrief te schrijven: want jullie weten wel zo’n beetje wat ik kan. Daarom wil ik het vooral hebben over wat ik belangrijk vind als samensteller.

Ik hou van tv die je raakt. “Tv is emotie” is misschien beladen in deze tijd van emo-tv en donorshows, maar het is wel waar het om draait. Een goed item moet iets losmaken. Soms is dat heel gemakkelijk, soms is dat veel moeilijker bijvoorbeeld bij zware sociale onderwerpen. Dan moeten we op zoek gaan naar de mensen waar het om draait – want zonder die mensen kun je geen echte tv maken.

Ik vind het ook belangrijk dat ons nieuws “drents” is. Daarmee bedoel ik dat we op zoek moeten naar onderwerpen die Drenthe raken, en dat we niet moeten proberen landelijke onderwerpen te regionaliseren. We moeten er ook voor oppassen om items af te nemen van onze buuromroepen. Die maken onderwerpen met hun eigen inslag. Wij zijn RTV Drenthe en daarom zijn wij het beste in staat om de items te maken die belangrijk zijn voor Drenthe.

En dan: tv is beeld. Als we iets kunnen laten zien, dan moeten we het laten zien. Maar dat betekent in mijn ogen niet dat je zonder beeld geen item hebt. Want nieuws is nieuws, ook als er geen plaatjes zijn. Dan moeten we overgaan op andere vormen: een verslaggever in de studio zetten (zoals bij de rechtszaak tegen de gebroeders Seubers) – een “kaal” interview – of een meelees met quote.

Bovenstaande gaat allemaal over tv – want daar ben ik nu eenmaal het meest mee bezig. Dat wil niet zeggen dat ik radio onbelangrijk vind. Integendeel. Als het om snelheid en flexibiliteit gaat kan er niets op tegen radio (en internet). Bovendien zit er bij de radioverslaggevers op de redactie heel veel kennis en ervaring. En het is daarom heel belangrijk dat er goed wordt samengewerkt. Wat dat betreft is het een voordeel dat ik ruime radio-ervaring heb.

Tot slot. Ik vind dat er op de redactie een aantal dingen moet gebeuren. Er moeten meer radiomensen voor tv leren werken. We moeten regelmatig onze uitzendingen evalueren (daar heb we al een begin mee gemaakt met de terugkijkavonden). Ons archief moet op poten gezet worden. We moeten meer werk gaan maken van de camio want dat hebben we echt nodig om flexibel te kunnen reageren op nieuws. We moeten beter plannen, zeker voor tv maar ik denk ook voor radio – want alleen dan heb je de ruimte om mooie dingen te maken.
Als samensteller hoop ik hier m’n steentje aan bij te kunnen dragen.
Met vriendelijke groet, Jan Dijk