JURYRAPPORT KINDERBOEKWINKELPRIJS 2006
Bang Mannetje
Mathilde Stein (tekst)
Mies van Hout (illustraties)
Het is herfst, er staat een stevige wind, bladeren vallen van de bomen, een paraplu slaat dubbel, een hoed waait af, bij de bakker is het druk. Met dit stemmingsbeeld begint het verhaal. Er is ook nog een jongetje met een boodschappentas. Zijn lichaamstaal is duidelijk en de eerste woorden bevestigen die: "Wat ben ik toch altijd bang ... Als iemand voordringt bij de bakker, dan durf ik niks te zeggen." Aan het woord is Bang Mannetje. Hij is ook bang om zijn bloemetjesbroek te dragen, want de mensen zouden hem kunnen uitlachen en bij een vreemd geluid 's nachts moet hij meteen aan spoken denken. Bang Mannetje zou zo graag wat minder bang zijn. Nu zou er natuurlijk een begrijpende volwassene in het verhaal kunnen optreden die met wijze woorden en goede raad Bang Mannetje van zijn angsten afhelpt. Niets daarvan. Bang Mannetje neemt zelf het heft in handen. In de Gouden Gids vindt hij onder de rubriek 'Hulp aan Bange Mannetjes' wat hij zoekt: de Toverboom, wiens behandeling succes garandeert. De mededeling van de Toverboom dat hij in een Wild Woest Woud vol wilde woeste wezens staat, weerhoudt Bang Mannetje er niet van de volgende dag op weg te gaan. Zijn witte poes volgt hem trouwhartig en zal dat blijven doen van de eerste tot de laatste pagina.
Bij de ingang van het Woeste Woud is het meteen raak: de allerverschrikkelijkste draak verspert hem de weg. Maar indachtig de woorden van de Toverboom dat hij niet bang hoeft te zijn, zegt Bang Mannetje beleefd dat hij een afspraak met de Toverboom heeft en dan kan hij ongehinderd doorlopen en krijgt hij zelfs nog advies hoe hij lopen moet. Ook de enorme, harige spin, de vreselijke toverkol en de zwevende geraamtes jagen hem geen schrik aan.
Alles wat een prentenboek aantrekkelijk kan maken is in 'Bang Mannetje' aanwezig: een voor kleuters herkenbaar probleem, een avontuurlijke tocht, verlossende woorden en een triomfantelijk slot. Het is een herboren Bang Mannetje dat we op de laatste pagina te zien krijgen. Een pagina die een positieve variant is op het begin van het verhaal: Bang Mannetje, inmiddels Best Wel Dapper Mannetje, straalt levenslust uit als hij in zijn bloemetjesbroek bij de bakker vandaan komt waar hij een voordringende mevrouw netjes op haar nummer heeft gezet. En dat allemaal dankzij een telefoontje met de Toverboom.
De perfecte eenheid van een geestige, heldere tekst met de warme illustraties gevoegd bij de bemoedigende boodschap heeft de Samenwerkende Kinderboekwinkels doen besluiten de Kinderboekwinkelprijs 2006 toe te kennen aan Mathilde Stein en Mies van Hout voor hun prentenboek 'Bang Mannetje'.